2020

2020 İKTİSAT VE TOPLUM DERGİSİ ASAF SAVAŞ AKAT İKTİSAT ÖDÜLÜ

2010 yılında yayın hayatına başlayan İktisat ve Toplum Dergisi, iktisat yazınında Türkiye’deki önemli bir boşluğu doldurmaktadır. İktisat, sosyoloji, psikoloji, çevre vb. bağlamlarda multidisipliner yaklaşımlarda makalelerin yer aldığı dergiye, Uluslararası Ticaret Örgütü (WTO), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) gibi uluslararası kuruluşların başkanları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) gibi önemli kuruluşların başkanları da yazılarıyla katkı sağlamıştır. Akademisyen, araştırmacı,  öğrenci ve genel okuyucu ile geniş bir yelpazeye ulaşan İktisat ve Toplum Dergisi her ay yayımlanmakta ve ilgiyle takip edilmektedir.

İktisat ve Toplum Dergisi; araştırmacıları iktisat alanındaki çalışmalara özendirmek, Türkiye’deki iktisat yazınının güçlenmesine katkıda bulunmak, iktisat yazarlarını desteklemek ve makalelerin geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla ilkini 2019 yılında düzenlediği Asaf Savaş Akat İktisat Ödülü’nün sahibi, geçtiğimiz yıl Chicago Üniversitesi’nden Ufuk Akçiğit olmuştu. Akçiğit daha sonra, Almanya’nın en önemli araştırma ödüllerinden biri olan Max Planck-Humboldt Ödülü’ne layık görülmüştü.

İkincisi düzenlenen İktisat ve Toplum Dergisi Asaf Savaş Akat İktisat Ödülü başvuruları 31 Aralık 2019 itibarıyla sona ermişti. Asaf Savaş Akat İktisat Ödülü bu yıl da yoğun ilgi gördü. Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Prof. Dr. Ömer Faruk Çolak, Prof. Dr. Ercan Eren, Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Prof. Dr. Erinç Yeldan, Prof. Dr. Osman Aydoğuş, Prof. Dr. Serdar Sayan, Doç. Dr. Ayça Ebru Giritligil, Prof. Dr. Ayça Tekin Koru dan oluşan Jüri Üyelerinin uzun ve dikkatli değerlendirmeleri sonucunda; 12.000 TL değerindeki ödüle layık görülen makale belirlendi.

2020 İktisat ve Toplum Dergisi Asaf Savaş Akat İktisat Ödülü’nün kazananı, teknolojik ilerleme ve demografik geçişin de dâhil edildiği, Türkiye’nin uzun dönem ekonomik büyümesini inceleyen “Long-run economic growth in Turkey: Sources, pitfalls, and prospects” başlıklı makalesiyle, Hacettepe Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üy. M. Aykut Attar olmuştur.