Büyüme, Fiyat İstikrarının Sonu ve Ekonomik Görünüm – Osman Aydoğuş


Son üç yılda istihdamdaki ve reel ücret-maaşlardaki gerilemelere bağlı olarak özellikle geniş emekçi kesimler giderek daha da yoksullaştılar. Sınıfsal gelir dağılımının emekçiler aleyhine daha da bozulduğunu TÜİK’in yetersiz istatistikleri bile gizleyemiyor.

Bu yazıda önce 2021 yılı ikinci çeyrek GSYH büyümesinin bir değerlendirmesini yapacağız. Daha sonra da, para politikasında yapılan köklü değişikliğin ekonomik görünümü nasıl değiştirebileceğini irdelemeye çalışacağız.

İkinci Çeyrekte Rekor (!) Büyüme

TÜİK’in ilk tahminine göre, Türkiye ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 21,7 gibi daha önce görülmemiş bir hızla büyüdü. Bu ilk tahmin, ekonomistlerin beklentileri (yüzde 22) ve ekonomi yönetiminin tahminleriyle (yüzde 22) neredeyse bire bir örtüştü. İkinci çeyrek büyüme hızında bir sürpriz yaşanmadı.

Bu yüzde 21,7’lik büyüme hızı iktidar tarafından “dünyanın en yüksek büyüme hızlarından biri” olarak sunuldu. İktidara göre Türkiye ekonomisi parlak bir büyüme performansı gösterdi. Oysa büyüme verilerinin yakından incelenmesi, büyümenin parlak olmak şöyle dursun, ortalamanın bile altında kaldığını gösteriyor.

Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 133
Sayfa Aralığı: 59-63

Bu makalenin tamamını okumak için satın almalısınız.

1954 yılında Afyonkarahisar, Çakırköy’de doğdu. Burdur Lisesinde parasız yatılı öğrenci olarak okudu. Lise eğitimi boyunca TÜBİTAK bilim adamı yetiştirme bursunu aldı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümünden lisans (1979) ve yüksek lisans (1983), Gazi Üniversitesi İktisat Bölümü’nden doktora (1988) derecelerini aldı. 1980 yılında A.İ.T.İ.A. Ekonomi fakültesinde Kantitatif İktisat Kürsüsü’nde asistan olarak akademik kariyerine başladı. 2000-2001 döneminde Fulbright bursu ile Maryland Üniversitesi Tarım ve Doğal Kaynak Ekonomisi Bölümü’nde ziyaretçi araştırmacı olarak bulundu. 2001 yılında geçtiği Ege Üniversitesi’nde İktisat Bölüm Başkanı ve senatör olarak görev yaptı. Makro iktisat, büyüme-kalkınma, girdi-çıktı analizi, tarım ekonomisi ve uygulamalı iktisat alanlarında çok sayıda makale, araştırma, kitap ve çevirileri vardır. Radyo Ege Kampus’te ve Ege Üniversitesi Televizyonu’nda uzun yıllar Egenomi adlı haftalık ekonomi programını yaptı. İktisat ve Toplum Dergisi’nde Hal ve Gidiş köşesinde yazmaya devam etmektedir. Evli ve bir kız babasıdır.

Bir cevap yazın