Ekonomiye Model Arayışı Sürüyor – Osman Aydoğuş


YEM’in daha dördüncü ayında yeni bir politika aracının alelacele devreye alınması, esasında ortada iyi tasarlanmış; hedefler ve bu hedeflere ulaşmak için kullanılacak politika araçları açıklıkla belirlenmiş; iç tutarlılığı ve bütünlüğü olan bir model olmadığının en açık göstergesi.

Eylül ayında Merkez Bankası’nın politika faizini indirmesiyle para politikasında yeni bir dönem başladı. Para politikasındaki bu değişikliğin amacı önceleri ihracatı artırarak ekonomiyi canlandırmak ve cari açığı kapatmak olarak açıklanıyordu. Daha sonra bu politika değişikliği “Yeni Ekonomik Model” (YEM) ve hatta “Çin modeli” olarak sunulmaya başlandı. “Üretime ve ihracata dönük” bu “yeni” modele göre önce faiz düşecek, sonra yatırımlar, üretim ve istihdam artacak; kurlardaki artış ve iş gücü maliyetlerindeki gerileme ise rekabet gücünü yükseltecek, bu sayede cari açık önce küçülecek sonra da yerini cari fazlaya bırakacak, döviz bollaşacak, kurlar dengelenecek ve en sonunda enflasyon düşecektir. Söylem bu. Bu yazımızda önce YEM’in Çin modeliyle benzerliğini ele alacağız, sonra da uygulama sonuçlarını irdelemeye çalışacağız.

Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 135
Sayfa Aralığı: 14-20

Bu makalenin tamamını okumak için satın almalısınız.

1954 yılında Afyonkarahisar, Çakırköy’de doğdu. Burdur Lisesinde parasız yatılı öğrenci olarak okudu. Lise eğitimi boyunca TÜBİTAK bilim adamı yetiştirme bursunu aldı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümünden lisans (1979) ve yüksek lisans (1983), Gazi Üniversitesi İktisat Bölümü’nden doktora (1988) derecelerini aldı. 1980 yılında A.İ.T.İ.A. Ekonomi fakültesinde Kantitatif İktisat Kürsüsü’nde asistan olarak akademik kariyerine başladı. 2000-2001 döneminde Fulbright bursu ile Maryland Üniversitesi Tarım ve Doğal Kaynak Ekonomisi Bölümü’nde ziyaretçi araştırmacı olarak bulundu. 2001 yılında geçtiği Ege Üniversitesi’nde İktisat Bölüm Başkanı ve senatör olarak görev yaptı. Makro iktisat, büyüme-kalkınma, girdi-çıktı analizi, tarım ekonomisi ve uygulamalı iktisat alanlarında çok sayıda makale, araştırma, kitap ve çevirileri vardır. Radyo Ege Kampus’te ve Ege Üniversitesi Televizyonu’nda uzun yıllar Egenomi adlı haftalık ekonomi programını yaptı. İktisat ve Toplum Dergisi’nde Hal ve Gidiş köşesinde yazmaya devam etmektedir. Evli ve bir kız babasıdır.

Bir cevap yazın