İktisat ve Toplum Dergisi 10 Yaşında!


İktisat ve Toplum Dergisi, 2010 yılının Ekim ayında yayın hayatına adım attı. 10 yıl süresince etik yayın anlayışından ödün vermeden, iktisadi olguları her çerçevede irdeleyen yazılara ev sahipliği yaptı.

10 yıllık süre zarfında 510 yazar tam 1472 yazı kaleme aldı. Bu yazılar arasında özellikle Türkiye ekonomisi başlığı ön plana çıkmakta. Her sayıda, Türkiye’nin o aylık durumu, açıklanan veriler baz alınarak değerlendiriliyor. Bu değerlendirmelerin çoğunda Hâl ve Gidiş köşesiyle Osman Aydoğuş, Mutatis Mutandis köşesiyle Erinç Yeldan, Ahkâm Keseri köşesiyle Serdar Sayan ve Ekonomi Politik köşesiyle Ömer Faruk Çolak görülüyor.

Ercan Eren “İktisat Sanatı” köşesiyle iktisadın teorik çerçevesine dair bildiklerimize her yazısında yenilerini ekliyor. Eğitimdeki sorunların ön plana çıktığı dönemlerde Şiir Erkök Yılmaz ve Oğuz Esen bizleri aydınlatıyor.

Duayen Ersin Kalaycıoğlu, siyaset bilimi alanındaki kapsamlı yazılarıyla; uluslararası iktisat denildiğinde akla gelen ilk isimlerden olan Sübidey Togan, engin bilgisiyle donattığı yazılarıyla dergimizde yer alıyor.

Özellikle COVID-19 sürecinde yaptığı çalışmalarla ön plana çıkan Ceyhun Elgin, dergimizde bir diğer uzmanlık alanı olan kayıt dışı ekonomi yazılarıyla yer alıyor.

Ayça Tekin-Koru, Sardunya köşesinde iktisadın birbirinden farklı alanlarında önemli tespitler yaparken; Nazire Nergiz Dinçer, merkez bankası ve para politikası alanında yazdığı yazılarla ön plana çıkıyor.

Sacit Hadi Akdede, kültür ve sanatın politik ekonomisi alanındaki yazılarının yanında, vergi ve iktisadi büyüme gibi alanlarda da deneyimlerini bizlerle paylaşıyor. Turan Subaşat, Sosyal Demokrat Bir Ekonomi Modeli ve Zombi İktisat serileriyle dikkat çekerken cari açık, finansallaşma, kayıt dışı sermaye gibi alanlara da yöneliyor.

Arolat’ın Kitaplığı köşesiyle Osman Arolat, 50’yi aşkın yazısında gerek kitap incelemeleri gerekse yazar değerlendirmeleriyle İTD sayılarının neredeyse yarısında yer alıyor.

Arolat’ı, Bayram Ali Eşiyok izliyor. Eşiyok, kalkınma, büyüme, gelir dağılımı gibi konuları ele alarak, en çok yazı veren yazarlarımız arasında ikinci sırayı alıyor.

Bayram Ali Eşiyok’u sırasıyla Osman Aydoğuş, Erinç Yeldan, Ömer Faruk Çolak, Levent Özübek, Sacit Hadi Akdede, Serdar Sayan, Turan Subaşat, Ayça Tekin Koru, İzzettin Önder, Kenan Mortan, Metin Sarfati, Vural Fuat Savaş, Alper Duman, Hasan Ersel, Alaattin Aktaş, Yaman Örs, Bozkurt Güvenç ve Asaf Savaş Akat izliyor.

Bir sosyal bilim dergisi olarak İTD, gerçekleştirdiği “Sosyal Bilimciler Konuşuyor” röportajlarıyla alanının önde gelen hocalarını okurlarıyla buluşturdu. Banu Onaral, Örsan K. Öymen, Asaf Savaş Akat, Betül Çotuksöken, Süheyl Batum, Korkut Boratav, İlhan Tekeli, Vural Fuat Savaş, İzzettin Önder, Şevket Pamuk, Oktar Türel, Daron Acemoğlu, Şiir Erkök Yılmaz, Fikret Şenses, A. Suut Doğruel ve Fatma Doğruel görüşlerini ve tecrübelerini aktararak makale niteliğinde röportajlar verdi.

İktisat ve Toplum Dergisi, sanat, edebiyat, fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarından, farklı yanları, çalışmaları, çözüm üretimleriyle öne çıkan kişilerle röportajlar gerçekleştirdi ve bu röportajlara “Fark Yaratanlar” adını verdi. Latin Caz tarzında solo flüt çalanlar arasında yer alan ilk Türk Kadın müzisyenimiz Mihriban Aviral, usta oyuncu, senarist Ercan Kesal, usta tiyatrocular Rüştü Asyalı ve Metin Akpınar, önemli bir iş insanı ve spor yorumcusu Ömer Üründül, disleksi farkındalığı için çalışmalar yapan Selma Şarda, Funda Altınçekiç Aysel’in anlatımıyla Türkiye ve NATO’nun ilk kadın jet savaş pilotu Leman Bozkurt Altınçekiç, Türkiye’nin ilk puzzle üretim satış tesisi ortağı ve Genel Müdürü Hakan Karlar, ressam Kürşad Yılmaz, balet Alper Kafa, orkestra şefi Artun Hoinic ve İzmir Ekonomi Üniversitesi kurucu rektörü Atila Sezgin köşemizde yer alarak farklı dünyalara yolculuk etmemizi sağladılar.

Sosyal Bilimciler Konuşuyor ve Fark Yaratanlar’ın yanı sıra Kaya Erdem, Umut Oran, Mahfi Eğilmez ve Ufuk Akçiğit’le çevre, ekonomi, inovasyon, siyaset gibi konularda sohbetler gerçekleştirildi.

İktisat ve Toplum Dergisi, Karaman’dan Bingöl’e, Ordu’dan Amasya’ya birçok üniversitede paneller ve konferanslar düzenleyerek, kitap fuarlarına katılarak okurlarıyla iç içe oldu.

120 sayı, 510 yazar, 1472 yazı, 32 röportaj, onlarca panel ve konferansla yayın hayatının 10 yılını dolduran İktisat ve Toplum Dergisi, emin adımlarla, çizgisinden sapmadan, sadece iktisadı değil, iktisat ve toplumu başat hale getirerek nice 10 yıllar görmeyi hedefliyor.

 

Bir cevap yazın