İlk Türk İktisatçı Müderris (Profesör) Kimdi? Türkiye İktisadi Düşüncesinde Prof. M. Zühtü İnhan’ın (1881-1970) Yeri – Alaaddin Tok, Ercan Eren


Prof. Mustafa Zühtü İnhan, Türkiye’nin gerçek anlamda ilk iktisat müderrisi (profesör) ve Türkiye’de milli iktisat kavramıyla vücut bulan Alman Tarihçi Okulu’na mensup iktisatçı mıdır? Soruyu sormamızın ve yanıtını araştırmamızın nedeni, eşinin yeğeni, sanat tarihçisi Emel Esin’in (1912-1987), Zühtü İnhan’ın ölümünün ardından 1970 yılında Yeni Asya gazetesindeki yazısındaki ifadedir; “Birkaç yıl sonra Almanya’ya giden Zühtü Bey Berlin Üniversitesi’nde İktisat tahsilini ilerletti ve Schomeller’den ders aldı. Türkiye’de devletçi metotları ile milli ekonomi kurma hakkındaki fikirleri bu zamanda oluştu.” (Esin, 1970)

Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 157
Sayfa Aralığı: 78-89

Bu makalenin tamamını okumak için satın almalısınız.

Ercan Eren 1957 yılında Denizli'de doğdu. 1978 yılında istanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Aynı fakültede yüksek lisans ve doktora yaptı. 1980-1993 yılları arasında Uludağ Üniversitesi'nde araştırma görevlisi, yardımcı doçent ve doçent olarak çalıştı. 1994 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne profesör olarak atandı. Evli ve bir çocuk babasıdır. Ercan Eren, İktisatta Yöntem, Piyasa-Özgürlük ve Eşitlik, Makro İktisat, Mikro İktisat ve Türkiye'de 1998-1999 Krizinde Yönetici Davranışları (ortak çalışma) adlarında yayınlanmış beş kitaba sahiptir. Ercan Eren'in iktisatta yöntem, iktisat eğilimi, iktisadi düşünce tarih, piyasa ve etkinlik sorunları, geçiş ekonomileri, makro iktisat, siyaset ekonomisi alanlarında yoğunlaşan yüzden fazla makalesi yayınlanmıştır.

Bir cevap yazın