İTD 152. Sayı – Ekonomide Karar Zamanı


Geçen sayımızda söylediğim gibi Cumhuriyet, seçim sonuçlarına saygı duyulan sistemdir. 14 ve 28 Mayıs seçimleri sonrasında halk ülkenin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından AKP önderliğindeki koalisyon hükümetince yönetilmesini istedi. Seçim sonuçlarına göre parlamento da hükümet de daha sağ bir kimlik sahibi. Bu durum, doğal olarak alınacak iktisat politikası kararlarına da yansıyacak. Bu kararları yakın zamanda göreceğiz. İktisat politikalarının açıklanmasının uzun sürmeyeceğini umuyoruz. Çünkü Türkiye ekonomisi faiz oranı, döviz kuru ve enflasyon üçlü açmazıyla karşı karşıya. Bu açmazın maliyeti her geçen gün de artmakta. Maliyet de büyük ölçüde ücretli sınıf ile küçük ve mikro işletmelerin üzerinde kalmakta.

İTD, Türkiye’nin okunmak için çıkan tek dergisi olma kimliğiyle yine elinden geldiği kadar dünya ve Türkiye ekonomisini irdelemeye devam edecek. Bunu diğer dergilerden farklı olarak iktisat teorisi temelli yapmayı sürdürecek.

İTD’ye yeni köşe yazarları katıldı. Bu sayıdan itibaren Mahfi Eğilmez her iki sayıda bir yazılarıyla aramızda olacak. M. Aykut Attar, Arda Tunca, Ege Yazgan, Erkan Erdil, Semih Akçomak hemen her ay sizlerle beraber olacak. Eskiden beri köşeleri olan yazarlarımız yine yazılarını sürdürecek. Bu arada uzun zamandır köşesi boş kalan sevgili Serdar Sayan’a artık yazmaya başla diyoruz.

Bu sayımızda ilk yazı Mahfi Eğilmez’e ait. Mahfi Eğilmez “Türkiye, Enflasyon Sorununu Kalıcı Olarak Çözemez” başlıklı makalesinde enflasyon sorununun sadece AKP döneminde değil, daha önceki hükümetler tarafından da ötelendiğini söylüyor. Ege Yazgan “Ekonomik Mo- del Tartışmaları” başlıklı makalesiyle model tartışmalarına girmekte. Konunun ilk yazısı bu sayımızda yer almakta. Alper Duman da servet ve sermaye birikimi üzerine yoğunlaşmaya devam etmekte.

Yine bu sayımızda değerli hocamız Ergun Türkcan kuruluşunda yer aldığı ve bu yıl 60. yaşına giren TÜBİTAK’ın kuruluş sürecinde yaşadıklarını bize aktarmakta. Hocamızın anıları Türki- ye İktisat Tarihi açısından belge niteliğinde.

Ara verdiğimiz Sosyal Bilimciler Konuşuyor röportaj köşemizi bu sayıdan itibaren yeniden canlandırıyoruz. Bu ayki konuğumuz Minnesota Üniversitesi öğretim üyesi Fatih Güvenen’di. Kendisiyle keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Röportajın özellikle öğrencilere, genç asistanlara yol açacak niteliğinde olduğunu söylemeliyim.

İTD’nin 152. sayısına emek veren tüm yazarlarımıza teşekkür ediyoruz. Türkiye’de artık oku- yucu desteğiyle ayakta kalan dergi kalmadı.

Biz tüm olumsuzluklara rağmen inat ediyoruz. Bu inadımıza destek veriniz. Kitaplarımızı, dergilerimizi kitapçılardan, kitap satış sitelerinden satın alınız, dostlarınızı da almaya teşvik ediniz. Yardım değil, emeğimize destek istiyoruz.

Bu çağrımıza destek vermek isteyenler shop.efilyayinevi.com web sayfamızdan kitap satın alabilirler.

Sevgiyle ve okuyarak kalın.

Bir cevap yazın