Kamu Yönetimi mi, Şirket Yönetimi mi? – Ergun Türkcan


21. yüzyıl iktidarı, Tanzimat mekteplerinden, Batı kurumları olduğu için hoşlanmadığı ve bunlara güvenmediği için, Harp Okulu’nu da, Askeri Tıbbiye’yi de (Gülhane Tıp) kapatıp yeni (sivil-İslami) şekillere sokarken, Mülkiye’yi de işlevsizleştirdi; Türk kamu yönetiminin tabanı kısa zamanda (15-20 yıl) İmam-Hatip mektepleri oldu.

Prof. Dr. Gencay Şaylan’ın son kitabını1 okurken son altmış küsur yılda dünyada ve tabii ülkemizde siyaset ve kamu yönetimi alanında yaşananlar hızlı bir film şeridi gibi gözümün önünden geçti: İkimiz de, 1958’de Mekteb-i Mülkiye’ye (Ankara SBF) sınav kazanıp girmişiz; sonunda kamu yönetiminin bir parçası olacağız, kaymakam, maliye müfettişi veya diplomat. Çünkü Mektep’in üç şubesi var: İdari Şube, Maliye ve İktisat, Diplomasi. Üçüncü sınıfta bir seçim yapıp ayrılacağız. Sadece Diplomasi Şubesi’ne yabancı dil sınavıyla giriliyor, onu da Galatasaraylı, Saint Joseph’li arkadaşlar kazanıyor; nedense Robert College’den gelenler, ki zaten onlar Ankara’ya bile gelmiyor, bu sınavlarda pek olmuyorlar; onların yeri özel sektör yani İktisat Fakültesi ya da dış ülke üniversiteleri; biz yerli mallar, Ankara’dayız. Ama bununla çok iftihar ediyoruz; Türkiye’yi yüzyıldan beri biz idare ettik, bundan sonra da edeceğiz (Tam da 1959’da, MM yüzüncü yılını kutladı, sanki devlet töreniydi, biz teşrifatçılık yaptık). Özel sektörde çalışmak, zaten pek de özel bir sektör yok, ama bizim için bir küçümseme nedeni…

Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 149
Sayfa Aralığı: 116-119

Bu makalenin tamamını okumak için satın almalısınız.

1940'ta Muğla'da doğdu. İlk ve orta öğreniminden sonra, 1962'de, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu; askerlik hizmetinden sonra yeni kurulan TÜBİTAK'ta Türkiye'nin ilk Bilim Politikası Ünitesi'ne atandı. Bu alandaki ilk profesyonel araştırıcı olan Türkcan, doktorasını İngiltere'de Sussex Üniversitesi, SPRU'da (Science Policy Research Unit) OECD Fellow olarak hazırladı ve 1972'de Ankara Üniversitesi'nden iktisat doktorasını aldı. 1974'te TÜBİTAK'tan ayrılan Ergun Türkcan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda, Ankara Belediyesi'nde çalıştı. Hacettepe Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı ve 1979'da doçent oldu. 1978-1979'da Devlet Planlama Teşkilatı'nda, İktisadi Planlama Dairesi Müşaviri sıfatıyla Dördüncü Plan çalışmalarına katıldı. 1982'de üniversiteden ayrıldı ve çeşitli şirketlerde çalıştıktan sonra 1988'de yeniden üniversiteye döndü. Önce Gazi Üniversitesi'nde, sonra Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde profesör olan Türkcan, 2007'de emekliye ayrıldı. Yazar, 1993'ten 2003'e kadar, kısmi zamanlı, TÜBİTAK Başkanı Bilim Politikası Danışmanı olarak çalıştı; bu arada 2000-2002 arasında kurumun Bilim ve Teknoloji Politikaları Daire Başkanlığı'na vekalet etti. ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Science and Technology Policy Studies (STPS) lisans-üstü programında yer alan Bilim ve Teknoloji Tarihi derslerini veren Türkcan'ın bu alanda birçok makale ve tebliğine ek olarak Teknolojinin Ekonomik Politiği başlıklı başka bir kitabı daha vardır.

Bir cevap yazın