Küresel Gıda Krizi – Osman Aydoğuş


Öyle görünüyor ki, küresel gıda krizinin faturasını tüm krizlerde olduğu gibi yine gıdada ithalata bağmlı yoksul ülkeler ile tüm ülkelerde en düşük gelirli kesimler ödeyecek.

Tüm dünya Covid-19 ve Rusya- Ukrayna savaşı sayesinde gıda ve enerjinin yaşamsal önem taşıdığını çok açık ve acı bir şekilde bir kere daha gördü. Hep birlikte, enerjinin ve gıda ham maddesini üreten tarımın stratejik sektörlerin en başında geldiklerinin bilincine vardık. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) geçtiğimiz haziran başında yayınladığı Gıda Görünüm (Food Outlook) raporunda gıda ve tarımsal girdi fiyatlarındaki büyük artışlara, hava koşullarına ilişkin endişelerin derinleşmesine ve piyasa belirsizliklerindeki savaştan kaynaklanan artışa işaret ederek, küresel gıda piyasalarında durumun daha da kötüleşeceğine ve gıda ithalatı faturasının yükseleceğine dikkat çekti. Yine FAO, WFP (Dünya Gıda Programı) ile birlikte yaptığı açıklamada akut kıtlık ve açlığın hızla yayıldığı ve giderek daha çok ülkede, daha çok insanın açlıkla karşı karşıya geldiğine dikkat çekerek acilen önlem alınması çağrısında bulundu. Bütün bunlar bir küresel gıda bunalımının içinde olduğumuzu gösteriyor.

Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 145
Sayfa Aralığı: 27-36

Bu makalenin tamamını okumak için satın almalısınız.

1954 yılında Afyonkarahisar, Çakırköy’de doğdu. Burdur Lisesinde parasız yatılı öğrenci olarak okudu. Lise eğitimi boyunca TÜBİTAK bilim adamı yetiştirme bursunu aldı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümünden lisans (1979) ve yüksek lisans (1983), Gazi Üniversitesi İktisat Bölümü’nden doktora (1988) derecelerini aldı. 1980 yılında A.İ.T.İ.A. Ekonomi fakültesinde Kantitatif İktisat Kürsüsü’nde asistan olarak akademik kariyerine başladı. 2000-2001 döneminde Fulbright bursu ile Maryland Üniversitesi Tarım ve Doğal Kaynak Ekonomisi Bölümü’nde ziyaretçi araştırmacı olarak bulundu. 2001 yılında geçtiği Ege Üniversitesi’nde İktisat Bölüm Başkanı ve senatör olarak görev yaptı. Makro iktisat, büyüme-kalkınma, girdi-çıktı analizi, tarım ekonomisi ve uygulamalı iktisat alanlarında çok sayıda makale, araştırma, kitap ve çevirileri vardır. Radyo Ege Kampus’te ve Ege Üniversitesi Televizyonu’nda uzun yıllar Egenomi adlı haftalık ekonomi programını yaptı. İktisat ve Toplum Dergisi’nde Hal ve Gidiş köşesinde yazmaya devam etmektedir. Evli ve bir kız babasıdır.

Bir cevap yazın