Ölümünün On İkinci Yılında Bilim Politikası ve Yenilik İktisadını Kuran Büyük Sosyal Yenilikçi: Chris Freeman – Alan Freeman


Bana göre onun gerçek katkısı ekonomiye değil, siyasete, felsefeye, kültüre ve sosyolojiye yani insan hayatına aittir. Bu nedenle onun mirasını geçmişin eseri değil, geleceğe ait bir mesaj olarak yorumluyorum.

Tercüme eden: Ergun Türkcan

Bu organizasyonu yapanlara, özellikle Yücel Candemir’e, Christopher Freeman’ın bilime (human knowledge) katkısı hakkında konuşma fırsatı verdiği için teşekkür ederim.

Bunu yazarken kendi kendime sordum: “Ne yapıyorum? Buradan bir yere çıkamayabilirim.” Ben hayata geç başlamış bir iktisatçıyım, aynı zamanda Freeman’ın beş çocuğundan biriyim.

Hangisi size daha yararlı olur? Chris’in etkileri üzerine iktisadi değerlendirmelerin kıtlığı yok. Binlerce öğrencisi vardır ve çoğu önemli makamlardadır. O herkesin bildiği, meslektaşlarının saygı gösterdiği ve pek çok yazıda etkilerinin görüldüğü biridir.

Fakat onun gerçek katkısını görebilmek için toplu bir değerlendirme yapmak gerekir. Pek çok kimse onu belli bir alanda değerlendirir: Yenilik, uzun dalgalar, sanayinin gelişmesi, A+G’nin etkisi; bu konuların sayısı bile onun etkisinin ne kadar geniş olduğunu gösterir. Her alan çok özeldir ve aralarındaki bağlantılar çok çabuk gözden kaçabilir.

Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 142
Sayfa Aralığı: 61-69

Bu makalenin tamamını okumak için satın almalısınız.

1940'ta Muğla'da doğdu. İlk ve orta öğreniminden sonra, 1962'de, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu; askerlik hizmetinden sonra yeni kurulan TÜBİTAK'ta Türkiye'nin ilk Bilim Politikası Ünitesi'ne atandı. Bu alandaki ilk profesyonel araştırıcı olan Türkcan, doktorasını İngiltere'de Sussex Üniversitesi, SPRU'da (Science Policy Research Unit) OECD Fellow olarak hazırladı ve 1972'de Ankara Üniversitesi'nden iktisat doktorasını aldı. 1974'te TÜBİTAK'tan ayrılan Ergun Türkcan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda, Ankara Belediyesi'nde çalıştı. Hacettepe Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı ve 1979'da doçent oldu. 1978-1979'da Devlet Planlama Teşkilatı'nda, İktisadi Planlama Dairesi Müşaviri sıfatıyla Dördüncü Plan çalışmalarına katıldı. 1982'de üniversiteden ayrıldı ve çeşitli şirketlerde çalıştıktan sonra 1988'de yeniden üniversiteye döndü. Önce Gazi Üniversitesi'nde, sonra Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde profesör olan Türkcan, 2007'de emekliye ayrıldı. Yazar, 1993'ten 2003'e kadar, kısmi zamanlı, TÜBİTAK Başkanı Bilim Politikası Danışmanı olarak çalıştı; bu arada 2000-2002 arasında kurumun Bilim ve Teknoloji Politikaları Daire Başkanlığı'na vekalet etti. ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Science and Technology Policy Studies (STPS) lisans-üstü programında yer alan Bilim ve Teknoloji Tarihi derslerini veren Türkcan'ın bu alanda birçok makale ve tebliğine ek olarak Teknolojinin Ekonomik Politiği başlıklı başka bir kitabı daha vardır.

Bir cevap yazın