Savrulan Hayatlar, Küçük Dokunuşlar, Büyük Sonuçlar: Hans Wolfgang Singer’in Gizemli Türkiye Serüveni – Ercan Eren


Hitler iktidara gelmese idi, muhtemelen Almanya’da, Bonn Üniversitesinde devam edecek bir kariyer planı, hiç tahmin edilemeyecek noktalara doğru değişti.

Hans Wolfgang Singer (1910-2006), özellikle kalkınma iktisadının öncü isimlerinden biridir. 1950 yılında yayımlanan çalışması çerçevesinde, Singer-Prebisch tezi, Neo- Marksist yazınının temel kalkış noktalarından biri olmuştur. Singer, 107 kitap ve 260 makalesiyle iktisadi düşünce tarihinin önemli figürlerinden biri olarak tarihteki yerini almıştır.

Bu yazıda özgeçmişinden kısaca söz edilmekle birlikte, asıl amacımız Türkçe iktisat literatüründe hemen hiç bilinmeyen Türkiye’deki sığınmacı geçmişine (1933-1934) ışık tutmak olacaktır.

Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 151
Sayfa Aralığı: 74-83

Bu makalenin tamamını okumak için satın almalısınız.

Ercan Eren 1957 yılında Denizli'de doğdu. 1978 yılında istanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Aynı fakültede yüksek lisans ve doktora yaptı. 1980-1993 yılları arasında Uludağ Üniversitesi'nde araştırma görevlisi, yardımcı doçent ve doçent olarak çalıştı. 1994 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne profesör olarak atandı. Evli ve bir çocuk babasıdır. Ercan Eren, İktisatta Yöntem, Piyasa-Özgürlük ve Eşitlik, Makro İktisat, Mikro İktisat ve Türkiye'de 1998-1999 Krizinde Yönetici Davranışları (ortak çalışma) adlarında yayınlanmış beş kitaba sahiptir. Ercan Eren'in iktisatta yöntem, iktisat eğilimi, iktisadi düşünce tarih, piyasa ve etkinlik sorunları, geçiş ekonomileri, makro iktisat, siyaset ekonomisi alanlarında yoğunlaşan yüzden fazla makalesi yayınlanmıştır.

Bir cevap yazın