Üçüncü Dünya Savaşı Sessizce Yapıldı ve Bitti, ya Dördüncüsü? – Ergun Türkcan


[Yeni bir dünya savaşı] olursa artık bir “ideolojiler savaşı” değil, eski usul bir “imparatorluklar arası savaş” olma ihtimali çok daha yüksektir. Acaba cep telefonu çağında ideolojileri, Google, Facebook, Twitter gibi şirketler mi belirleyecek?

Giriş

Bugünlerde tartışılan konu, Ukrayna çatışmasının sonunda Üçüncü Dünya Savaşı’na yol açıp açmayacağı, bunun nükleer silahların kullanılmasıyla sonuçlanacağı şeklinde tahminler ve modellerdir. Ben de arada koroya katılıyorum ama daha geniş düşününce, dünya savaşı kavram ve tanımına başka açılardan bakınca Birinci ve İkinci Dünya savaşlarıyla başlayan numaralama işlemlerinin sıradan bir adlandırma gibi kabul edilmesinin daha makul olacağını anlıyorum. Bu vesileyle de dünya savaşlarının, daha doğrusu dünyaya hâkim olma savaşını yani modern zamanın emperyalist mücadeleler tarihini kısaca hatırlatmaya çalışacağım.

Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 143
Sayfa Aralığı: 78-94

Bu makalenin tamamını okumak için satın almalısınız.

1940'ta Muğla'da doğdu. İlk ve orta öğreniminden sonra, 1962'de, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu; askerlik hizmetinden sonra yeni kurulan TÜBİTAK'ta Türkiye'nin ilk Bilim Politikası Ünitesi'ne atandı. Bu alandaki ilk profesyonel araştırıcı olan Türkcan, doktorasını İngiltere'de Sussex Üniversitesi, SPRU'da (Science Policy Research Unit) OECD Fellow olarak hazırladı ve 1972'de Ankara Üniversitesi'nden iktisat doktorasını aldı. 1974'te TÜBİTAK'tan ayrılan Ergun Türkcan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda, Ankara Belediyesi'nde çalıştı. Hacettepe Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı ve 1979'da doçent oldu. 1978-1979'da Devlet Planlama Teşkilatı'nda, İktisadi Planlama Dairesi Müşaviri sıfatıyla Dördüncü Plan çalışmalarına katıldı. 1982'de üniversiteden ayrıldı ve çeşitli şirketlerde çalıştıktan sonra 1988'de yeniden üniversiteye döndü. Önce Gazi Üniversitesi'nde, sonra Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde profesör olan Türkcan, 2007'de emekliye ayrıldı. Yazar, 1993'ten 2003'e kadar, kısmi zamanlı, TÜBİTAK Başkanı Bilim Politikası Danışmanı olarak çalıştı; bu arada 2000-2002 arasında kurumun Bilim ve Teknoloji Politikaları Daire Başkanlığı'na vekalet etti. ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Science and Technology Policy Studies (STPS) lisans-üstü programında yer alan Bilim ve Teknoloji Tarihi derslerini veren Türkcan'ın bu alanda birçok makale ve tebliğine ek olarak Teknolojinin Ekonomik Politiği başlıklı başka bir kitabı daha vardır.

Bir cevap yazın