Yuvarlak Masa: Enflasyonun Düşmesi Artık Zor – Ömer Faruk Çolak, Murat Üçer, Serdar Sayan


Editörümüz Ömer Faruk Çolak ve Yayın Kurulu üyemiz Serdar Sayan’ın Yuvarlak Masa Toplantıları’nda bu ayki konuğu ekonomist Murat Üçer.

Ömer Faruk Çolak: İktisat ve Toplum Dergisi’nin değerli okurları, Şubat sayımızda Yuvarlak Masa’nın konuğu değerli bir iktisatçı, Murat Üçer. Kendisiyle Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri konuşacağız. Dünyada yükselen enflasyona karşı bizim dışımızdaki birçok ülke sakin; “biz bu işi hallederiz, sorun değil” şeklinde bir görüş var. Gerçi bizdeki gibi olmasa da orada da “destek paketleri çok mu aşırıya kaçtı, geç mi müdahale edildi?” gibi tartışmalar sürüyor.
Türkiye’deki tartışma daha çok enflasyon karşısında TCMB’nin doğru politikalar üretemediği zemininde ilerliyor. Soruna bir de şu yönden bakalım. Acaba TCMB’nin politika üretmeye gücü var mı? Bunun için TCMB’nin analitik bilançosuna baktığımızda, orada net olarak gördüğümüz bir şey var: Merkez Bankası şu anda eli ayağı kopmuş bir canlı konumunda. Yani yürüyemiyor, müdahale edemiyor, sadece nefes alıyor. Sözü Sevgili Serdar’a atmadan önce, Murat Hoca’ya bir kere daha programımıza katıldığı için teşekkür ediyorum ve hoş geldiniz diyorum. Serdar söz sende.

Serdar Sayan: Ben de öncelikle çok teşekkür ediyorum geldiğin için, bizim konuğumuz olmayı kabul ettiğin için. Faruk’un sorusuna geçmeden önce, biz seni çok iyi tanıyoruz –hatta ben kayıt alınırken anmak istemediğim kadar uzun bir süredir tanıyorum; süreyi söylemeyeyim…

Ömer Faruk Çolak: Yaşını biliyorum Serdar.

Serdar Sayan: Ben Murat’ın yaşı belli olmasın diye öyle dedim zaten. Şaka bir yana, o maşallah çok genç gösteriyor zaten. Eskiden beri öyleydi. Mamafih ben az önce “biz” derken iktisatçı camiayı kastetmiştim. Yani profesyonel çevre seni çok iyi tanıyor tabii ki ama İktisat ve Toplum okurları için önce sen biraz kendini tanıtarak başlasan. Ne yapıyorsun, ne ediyorsun? Bununla başlayalım. Sonra Faruk’un kapsamlı sorusuna döneriz. Ben o soruya sadece şuna ekleyeceğim: Yeni Ekonomi Modeli diye bazı çevrelerde tutan bir laf çıktı piyasaya, sence böyle bir model var mı gerçekten? Yapılanlar önceden tasarlanmış bir model çerçevesinde mi yapılıyor? Varsa bu “model”in –senin algıladığın haliyle– unsurları neler?

Murat Üçer: Ben de bütün içtenliğimle çok teşekkür ederim, davetiniz için. Sizinle sohbet imkânı yakalamak benim için de büyük mutluluk. Ben makro ekonomistim, meslek itibarıyla bütün bildiğim bu. On sene kadar belli kurumlar adına çalıştım, son yirmi yıldır da New York merkezli Global Source Partners adlı bir şirketin Türkiye danışmanıyım. Yabancı finansal yatırımcılara danışmanlık hizmeti veriyoruz.

Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 136
Sayfa Aralığı: 47-61

Bu makalenin tamamını okumak için satın almalısınız.

1962 yılında Elazığ’da doğdu. 1977 yılında Sivas Lisesi’nden mezun oldu. 1981 yılında Ankara İ.T.İ.A’dan lisans, 1992 yılında Gazi Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı. 2003 yılında Profesör oldu. Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Dekanlık (2003-2005), Gazi Üniversitesi’nde Genel Sekreterlik (2006-2008) yaptı. 2009 yılında üniversiteden ayrıldı. Özel sektörde danışmanlık yapmaya başladı. 2006 yılında TİSK Akademi Dergisi’nin kurucu editörü oldu, derginin 2017 yılında kapanmasına kadar editörlüğünü yaptı. 2010 yılında İktisat ve Toplum, 2018 yılında EfilJournal dergilerini çıkarmaya başladı ve halen her iki derginin editörlüğünü yapıyor. Dünya Gazetesi’nde 2009 yılından bu yana her hafta düzenli yazıyor. Halen Hacettepe Üniversitesi ve TOBB - Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans dersi veriyor. Başlıca çalışma alanları, para teorisi ve politikası, finansal piyasalar ile işgücü piyasalarıdır. Son yayınlanan kitabı “Ekonomide Masallar Gerçekler”.

Murat Üçer, TurkeyData Monitor kurucuğu ortağı olmanın yanı sıra Global Source Türkiye danışmanı ve Koç Üniversitesi yarı-zaman öğretim üyesidir. Finans kuruluşlarına, uluslararası firmalara ve kamu kurumlarına makroekonomik danışmanlık yapmakta; Türkiye ekonomisi ve küresel ekonomi üzerine makro seminerler vermektedir. Daha önce Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), CreditSuisse ve Uluslararası Para Fonu’nda (IMF) ekonomist olarak görev almış, 2001’de Hazine ve 1997’de T.C. Merkez Bankası olmak üzere üst düzey danışmanlık görevlerinde bulunmuştur. Lisans ve Doktora derecelerini sırasıyla Boğaziçi Üniversitesi ve Boston College’dan alan Üçer’in Türkiye ekonomisi üzerine çok sayıda makalesinin yanı sıra Türkiye’de 2001 krizi üzerine yayınlanmış bir kitabı bulunmaktadır.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü olan Prof. Dr. Serdar Sayan, Türk işgücü piyasasındaki gelişmeleri yakından izleyen Araştırma Merkezi SPM’nin de Direktörüdür. Lisans derecesini ODTÜ Ekonomi’den; lisansüstü derecelerini Ohio State Üniversitesi’nden alan Sayan, geçmişte Bilkent ve Ohio State Üniversitelerinde öğretim üyesi; IMF’de Misafir Araştırmacı; Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nda (TEPAV) Danışman olarak çalışmıştır. İşgücü iktisadı, demografi ve uluslararası iktisat yazınlarına katkıda bulunmuş üretken bir araştırmacı ve fikir yazıları, popüler iktisat makaleleri, konuk olduğu programlar ve verdiği röportajlarla ulusal ve uluslararası medya görünürlüğü ile tanınan bir akademisyendir. Çeşitli araştırma, öğretim ve hizmet ödüllerine ve ABD’deki fakültesinin Uluslararası Mezun ödülüne layık bulunmuştur. Uluslararası araştırma ağı ERF’nin şeref üyesi olan Serdar Sayan, 2010-2012 arası ABD merkezli uluslararası meslek birliği Ortadoğu Ekonomi Kurumu’nun başkanlığını üstlenmiş; Türkiye Ekonomi Kurumu’nun da Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunmuştur.

Bir cevap yazın