Editörümüz Ömer Faruk Çolak ve Yayın Kurulu üyemiz Serdar Sayan’ın Yuvarlak Masa Toplantıları’nda bu ayki konuğu ekonomist Murat Üçer.
Ömer Faruk Çolak: İktisat ve Toplum Dergisi’nin değerli okurları, Şubat sayımızda Yuvarlak Masa’nın konuğu değerli bir iktisatçı, Murat Üçer. Kendisiyle Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri konuşacağız. Dünyada yükselen enflasyona karşı bizim dışımızdaki birçok ülke sakin; “biz bu işi hallederiz, sorun değil” şeklinde bir görüş var. Gerçi bizdeki gibi olmasa da orada da “destek paketleri çok mu aşırıya kaçtı, geç mi müdahale edildi?” gibi tartışmalar sürüyor.
Türkiye’deki tartışma daha çok enflasyon karşısında TCMB’nin doğru politikalar üretemediği zemininde ilerliyor. Soruna bir de şu yönden bakalım. Acaba TCMB’nin politika üretmeye gücü var mı? Bunun için TCMB’nin analitik bilançosuna baktığımızda, orada net olarak gördüğümüz bir şey var: Merkez Bankası şu anda eli ayağı kopmuş bir canlı konumunda. Yani yürüyemiyor, müdahale edemiyor, sadece nefes alıyor. Sözü Sevgili Serdar’a atmadan önce, Murat Hoca’ya bir kere daha programımıza katıldığı için teşekkür ediyorum ve hoş geldiniz diyorum. Serdar söz sende.
Serdar Sayan: Ben de öncelikle çok teşekkür ediyorum geldiğin için, bizim konuğumuz olmayı kabul ettiğin için. Faruk’un sorusuna geçmeden önce, biz seni çok iyi tanıyoruz –hatta ben kayıt alınırken anmak istemediğim kadar uzun bir süredir tanıyorum; süreyi söylemeyeyim…
Ömer Faruk Çolak: Yaşını biliyorum Serdar.
Serdar Sayan: Ben Murat’ın yaşı belli olmasın diye öyle dedim zaten. Şaka bir yana, o maşallah çok genç gösteriyor zaten. Eskiden beri öyleydi. Mamafih ben az önce “biz” derken iktisatçı camiayı kastetmiştim. Yani profesyonel çevre seni çok iyi tanıyor tabii ki ama İktisat ve Toplum okurları için önce sen biraz kendini tanıtarak başlasan. Ne yapıyorsun, ne ediyorsun? Bununla başlayalım. Sonra Faruk’un kapsamlı sorusuna döneriz. Ben o soruya sadece şuna ekleyeceğim: Yeni Ekonomi Modeli diye bazı çevrelerde tutan bir laf çıktı piyasaya, sence böyle bir model var mı gerçekten? Yapılanlar önceden tasarlanmış bir model çerçevesinde mi yapılıyor? Varsa bu “model”in –senin algıladığın haliyle– unsurları neler?
Murat Üçer: Ben de bütün içtenliğimle çok teşekkür ederim, davetiniz için. Sizinle sohbet imkânı yakalamak benim için de büyük mutluluk. Ben makro ekonomistim, meslek itibarıyla bütün bildiğim bu. On sene kadar belli kurumlar adına çalıştım, son yirmi yıldır da New York merkezli Global Source Partners adlı bir şirketin Türkiye danışmanıyım. Yabancı finansal yatırımcılara danışmanlık hizmeti veriyoruz.
Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 136Sayfa Aralığı: 47-61
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.