Yuvarlak Masa: Kriz Çağı – Ömer Faruk Çolak, Kamil Yılmaz, Serdar Sayan


Editörümüz Ömer Faruk Çolak ve Yayın Kurulu üyemiz Serdar Sayan’ın Yuvarlak Masa Toplantıları’nda bu ayki konuğu Kamil Yılmaz.

Ömer Faruk Çolak: Değerli okurlar, yeni bir Yuvarlak Masa’yla karşınızdayız. Bu ayki konuğumuz Koç Üniversitesi’nden Kamil Yılmaz. Hocam hoş geldiniz.

Kamil Yılmaz: Hoş bulduk Faruk Hocam.

Ömer Faruk Çolak: Bildiğiniz gibi programı sevgili Serdar Sayan’la birlikte yapıyoruz. Serdar’a da hoş geldin diyorum.

Serdar Sayan: Hoş bulduk. Kamil, aslında bizim okurlarımıza çok yabancı değil ama önce bir iki cümleyle kendisini tanıtsın isterse. Bizi okumaya yeni başlayan okurlarımız varsa onlar da tanısınlar.

Ömer Faruk Çolak: Tamam. Sonra da dünyadaki durumu değerlendirmenizi rica edelim Hocam. Çünkü dünyada hem enflasyon hem faiz oranları yükseliyor, bir taraftan da durgunluk sinyalleri var. Kamil Hocam, söz sizin.

Kamil Yılmaz: Ben kısaca bahsedersem kendimden, 28 yıldır Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde öğretim üyesiyim. Uzmanlık alanlarım uygulamalı ekonometri, makro ekonomi ve uluslararası ticaret. Araştırmalarım özellikle iktisat politikasına yön gösterecek konularda ve uygulamalı çalışma yöntemleri geliştirmek üzerinde yoğunlaşıyor.

Şimdi dünya ekonomisiyle ilgili sorunuza geçtiğim zaman, isterseniz salgından başlayayım; Sanırım son yıllarda yaşadıklarımızı düşününce benim aklıma “savrulan dünya ekonomisi” tanımlaması geliyor. Gerçekten dünya ekonomisi salgın nedeniyle karşı karşıya kalınan büyük bir durgunluk sonrasında hızlı bir çıkış yakaladı ama bu çıkış da enflasyonda hızlı bir artışa neden oldu.

Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 141
Sayfa Aralığı: 33-49

Bu makalenin tamamını okumak için satın almalısınız.

1962 yılında Elazığ’da doğdu. 1977 yılında Sivas Lisesi’nden mezun oldu. 1981 yılında Ankara İ.T.İ.A’dan lisans, 1992 yılında Gazi Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı. 2003 yılında Profesör oldu. Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Dekanlık (2003-2005), Gazi Üniversitesi’nde Genel Sekreterlik (2006-2008) yaptı. 2009 yılında üniversiteden ayrıldı. Özel sektörde danışmanlık yapmaya başladı. 2006 yılında TİSK Akademi Dergisi’nin kurucu editörü oldu, derginin 2017 yılında kapanmasına kadar editörlüğünü yaptı. 2010 yılında İktisat ve Toplum, 2018 yılında EfilJournal dergilerini çıkarmaya başladı ve halen her iki derginin editörlüğünü yapıyor. Dünya Gazetesi’nde 2009 yılından bu yana her hafta düzenli yazıyor. Halen Hacettepe Üniversitesi ve TOBB - Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans dersi veriyor. Başlıca çalışma alanları, para teorisi ve politikası, finansal piyasalar ile işgücü piyasalarıdır. Son yayınlanan kitabı “Ekonomide Masallar Gerçekler”.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü olan Prof. Dr. Serdar Sayan, Türk işgücü piyasasındaki gelişmeleri yakından izleyen Araştırma Merkezi SPM’nin de Direktörüdür. Lisans derecesini ODTÜ Ekonomi’den; lisansüstü derecelerini Ohio State Üniversitesi’nden alan Sayan, geçmişte Bilkent ve Ohio State Üniversitelerinde öğretim üyesi; IMF’de Misafir Araştırmacı; Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nda (TEPAV) Danışman olarak çalışmıştır. İşgücü iktisadı, demografi ve uluslararası iktisat yazınlarına katkıda bulunmuş üretken bir araştırmacı ve fikir yazıları, popüler iktisat makaleleri, konuk olduğu programlar ve verdiği röportajlarla ulusal ve uluslararası medya görünürlüğü ile tanınan bir akademisyendir. Çeşitli araştırma, öğretim ve hizmet ödüllerine ve ABD’deki fakültesinin Uluslararası Mezun ödülüne layık bulunmuştur. Uluslararası araştırma ağı ERF’nin şeref üyesi olan Serdar Sayan, 2010-2012 arası ABD merkezli uluslararası meslek birliği Ortadoğu Ekonomi Kurumu’nun başkanlığını üstlenmiş; Türkiye Ekonomi Kurumu’nun da Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunmuştur.

Bir cevap yazın