Dünya ekonomisi yine istikrarsızlığa doğru gidiyor. Buna benzer cümleleri sadece biz değil, uluslararası kuruluşların temsilcileri de dile getiriyor. Neden bir türlü istikrar yakalanamıyor? Onlar, bu sorunun yanıtını ne yazık ki kuytulara sığınarak veriyorlar. Örneğin ABD-Çin ticaret savaşı en çok öne sürülen neden. Ancak bu çatışmanın arkasında kurdukları düzenin çıkmaza girmesi olduğunu bir türlü itiraf edemiyorlar. Diğer yandan dünyada liberal demokrasi can çekişmekte. Bu da gelişmiş ülkelerde bile özellikle radikal sağ partilerin iktidara gelmesinin yolunu açmakta. Irkçılık, İslamofobi batı ülkelerinin sağcı siyasetçilerinin en büyük malzemesi haline geldi. Yazık, çünkü demokrasiye hiçbir ülke kolay erişmedi.
İTD 110. sayısında kurumsal yapıdaki bu zayıflamayı öne çıkarmakta. Türkiye’de kurumsal yapılanma-ekonomi ilişkisini Mahfi Eğilmez, Hakan Özyıldız ve Bayram Ali Eşiyok ele aldı. Kendilerine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Fatma ve Suut Doğruel, Özgür Orhangazi hocalarımız makalelerinde küresel krizin geldiği noktayı irdelediler, onları yanımızda hissetmek bizleri mutlu ediyor.
Türkiye’nin mevcut ekonomisindeki bu yapılanmanın sorunları aşmada yetersiz kalacağı gün gibi ortadayken, %5’lik büyüme oranı hedefleyenlere Osman Aydoğuş, yılın üçüncü çeyrek büyüme oranını analiz ederek cevap verdi.
Bu sayımıza Kuveyt’ten katkı veren Ayça Tekin Koru’ya da bizleri unutmadığı için teşekkür etmek istiyorum.
Sosyal Bilimciler Konuşuyor isimli röportaj köşemizin bu ayki konuğu akademisyenliğinin yanında üniversitelerde yöneticilik de yapmış, Anayasa Mahkemesi eski üyelerinden iktisatçı Vural Fuat Savaş. Vural Fuat Savaş Türkiye’de hemen hemen her iktisat bölümü öğrencisinin kitap hocası olmuştur. Değerli hocamız bize zaman ayırdı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz.
İktisat ve Toplum Dergisi farklı ortamlarda toplantılar düzenlemeye ya da yapılan toplantılara katılmaya devam ediyor. ODTÜ’de toplanan 16. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi’ne iki panelle katıldık. Galip Yalman Hoca ve ekibi ilk günün ilk oturumunu İTD’ye ayırmışlar. Asaf Savaş Akat, Seyfettin Gürsel, Hüseyin Özel “İktisatçılar ve İktisatları” başlığını tartışmaya açtılar. İkinci panelde ise Nazire Nergiz Dinçer, Necat Coşkun, Timur Han Gür “Kriz ve Merkez Bankalarının Değişen Rolü” başlığı altında para politikasını tartıştılar, her iki oturuma ben de katkı vermeye çalıştım. Sırayla yayımlayacağız. Birini bu sayıda okuyacaksınız.
Değerli okurlar ülke olarak ciddi ekonomik sorunlarla boğuşuyoruz. Yayın dünyası da bundan payını fazlasıyla almakta. Sizlerden somut destek istiyoruz:
- Her ay bir dergi alıyorsanız, ikinci dergiyi arkadaşınıza, kardeşinize aldırınız,
- Dergimize abone iseniz, bize bir başka abone daha kazandırınız,
- Üniversiteniz İTD, EfilJournal’a üye değilse, abone olmalarını sağlayınız,
- Yayınevimizin kitaplarını bizden, kitapçılardan, web sayfalarından satın alınız.
Katkılarınız için şimdiden teşekkürler.
Sevgiyle ve okuyarak kalın…
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.