Ukrayna-Rusya arasındaki savaş, fiili olarak dünya ölçeğinde topyekûn bir savaş olmamasına rağmen küresel ekonomiyi hızla etkisi altına aldı. Savaşın dünya ekonomisini alt üst etmesinde küreselleşmeyle birlikte artan uluslararası tedarik zinciri önemli bir etken oldu; coğrafi olarak birbirine uzak ekonomiler bile olumsuz yönde etkilendi. Halkımızın ayçiçek yağı kuyruğuna girip yağ stoklamaya girişmesinin altında da bu olgu yatmakta.
Bu tablodan tümüyle hükümet sorumlu değil. Çünkü savaşı birdenbire başlatan ülke Türkiye değil. Ülkelerin dış ticaretteki çoklu bağlantıları nedeniyle buna benzer görüntüler diğer ülkelerde de görülmekte. Paniğin beklenenden hızlı olmasının nedeni, otoriter rejimle idare edilen Rusya’nın dünya için adeta benzinlik, doğal gaz şirketi ve tahıl deposu hüviyetinde olması.
Savaş bir anlamda hemen her ülkeye “kral çıplak” dedirtti. Almanya savunma harcamalarının önemini kavradı ve 100 milyar Euro’luk bütçe ayırmaya karar verdi. Yine başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri petrol ve doğal gazı ikame edecek enerji kaynaklarına hızla dönme eğilimi içine girdiler. Bu tepkiler önümüzdeki dönemde kamu harcamalarında artışa ve fonksiyonel sınıflamasında değişime gidilmesine neden olacak.
Türkiye, savaştan en çok etkilenen ülkelerin başında gelmekte. Çünkü Rusya en fazla doğal gaz ve petrol ithal ettiğimiz ülke. Bu yetmiyormuş gibi son yirmi yıldır adeta gözden çıkarılan tarım sektörü nedeniyle Rusya ve Ukrayna aynı zamanda en fazla tahıl ithal ettiğimiz ülkeler.
İTD’nin bu sayısını enerji temelli yaşanan krize ayırdık. Konuyla ilgili önemli makaleler geldi. Sanırım sığ tartışmaların egemen olduğu ülkemiz medyasında okuyamayacağınız yazıları bu sayımızda bulacaksınız.
İTD büyümeye devam ediyor. Maryland Üniversitesi’nden Şebnem Kalemli-Özcan ve Northeastern Üniversitesi’nden Bilge Erten aramıza katıldı. Değerli hocalarımıza hoş geldiniz diyoruz.
2022 yılı İktisat ve Toplum Dergisi Asaf Savaş Akat Ödülü’nün sahibi WZB Berlin Social Science Center’dan Hande Erkut oldu. Kendisini kutluyoruz.
Değerli İTD dostları, ülkemizde yayın dünyası, enerji sektöründen daha ağır bir krizle baş başa ve ne yazık ki bu mücadelede yalnız. Hiçbir teşvik ya da kolaylık yayın dünyasına uğramadı. İTD gibi bağımsız dergiler reklam da bulamadığı için tek dayanağı okuyucu haline geldi. Yani yayınlarımızı satın alarak, dergiye abone olarak, hatta bize reklam bularak destek olunuz. Bu maliyetlerle, derginin fiyatıyla oynamadan ayakta kalabilmek için önce renkli olmaktan vazgeçtik; şimdi de kuşe kâğıttan fedakârlık ettik. Bundan sonrası da pek yok gibi.
Sağlıkla, sevgiyle ve okuyarak kalın.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.