İTD 62. Sayı – Bıçak Sırtında Ekonomi


Bıçak Sırtında Ekonomi…

Bir ülke ekonomisinde istikrarı yakalamak zordur. Bundan dolayı iktisat politikası yapıcıları olarak Hükümet ve Merkez Bankası’nın bu zorluğu göz önüne alan kararlar alması gerekir. Üstelik bunu yaparken sadece cari dönemdeki istikrarı değil, gelecek dönemdeki istikrarı da düşünmelidir. Aksi durumda kısa süreli istikrarın ardından ekonomide çöküşler yaşanabilir. Harrod’un ifadesi ile “ekonomi bir bıçağın üstünde yürür, sağa düşerse enflasyon, sola düşerse deflasyon ile karşılaşılır”.

Küresel ekonominin 2007 yılında düştüğü kriz de daha önce yapılan hatalardan kaynaklandı. Ülkelerin, bu krizden ne kadar ders çıkardıklarını önümüzdeki yıllarda göreceğiz.

ABD en azından kendi ekonomisi için krizden ders çıkarmış gibi durmakta. Bundan dolayı da 2015 yılı bitmeden politika faiz oranını yükselterek olası enflasyon riskini ortadan kaldırmayı düşünüyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler ise geçen on yıl boyunca finansmanı güçlü olmadan hızlı büyümenin getirdiği maliyeti şimdi ödemekten korkmaktalar.

Türkiye 2001 krizi sonrası, 2009 yılı hariç, sürekli büyüdü. Ancak bunun sağlıklı bir büyüme olmadığı ortaya çıktı. Üstelik bu cümleyi, yılın üçüncü çeyreğinde %4 büyüdüğümüz halde kuruyorum. Türkiye ekonomisi için “yeni” bir yol haritası gerekiyor. Böyle bir yol haritasını Hükümetin 2016 yılı programında göremedik.

İTD bu gereksinimden yola çıkarak, 9 Aralık’ta Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümü ile birlikte, bu yol haritasının nasıl olabileceğine ilişkin “Ekonomide Arayış” ana başlığı altında Türkiye ve Dünya ekonomisini masaya yatırdı. Bu toplantıya katkı veren tüm konuşmacalara ve Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Timur Han Gür’e teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki sayıda, toplantıda sunulan tebliğlerin bir kısmını sizinle paylaşacağız.

Bu sayıda kapak konumuz “Uydu Ekonomisi”. Galiba Türkiye’de bu konuda ilk defa bir makale yayınlanıyor. Makaleye katkı veren yazarlara, özellikle de TOBB ETÜ Yüksek Lisans Programından öğrencim olan Uğur Yıldız’a teşekkür ediyorum.

Yine dolu bir sayı ile karşınızdayız. İddiamızı sürdürüyoruz. Okunan tek iktisat dergisiyiz.

Okuyarak ve sevgiyle kalın,

Ömer Faruk Çolak

Bir cevap yazın