Ekonomik Gidişat ve Seçimler – Özgür Orhangazi


Kısa vadede istikrarı sağlamak ve enflasyonu düşürmek üzere yüksek faiz politikasına geçilmesi mucizevi sonuçlar getirmeyeceği gibi birtakım riskler de barındırıyor.

Bir Danimarka atasözü “tahminde bulunmak zordur” der, “özellikle de gelecek hakkında.” Gelin görün ki Türkiye’de iktisatçılardan en çok talep edilen şey, gelecek hakkında tahminde bulunmalarıdır. Özellikle de döviz kuru hakkında. Parası olsun olmasın hemen herkesin iktisatçı olduğunuzu öğrendiğinde ilk sorusu “dolar kaç TL olur?”dur. Eğer bir tahminde bulunmazsanız bir şeyleri bildiğiniz ama onlarla paylaşmadığınız için size kızarlar. Yok bir tahmin vereyim derseniz de “ama X şöyle olur diyor, sen de bir şey bilmiyorsun” yollu bir yanıt alabilirsiniz.

Halbuki herhangi bir ülkenin para biriminin diğer para birimlerine göre değerinin ne olması gerektiği iktisat teorilerindeki tartışmalı ve belirsiz konulardan birisidir. Örneğin, bazıları kurun er ya da geç cari dengeyi sağlayacak bir seviyeye gelmesi gerektiğini iddia ederken bazıları da reel kur hesaplarını kullanarak enflasyona göre kurun nereye gelmesi gerektiğini hesaplar.

Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 151
Sayfa Aralığı: 24-30

Bu makalenin tamamını okumak için satın almalısınız.

Özgür Orhangazi Kadir Has Universitesi'nde İktisat Profesörüdür. Doktora derecesini 2006'da the University of Massachusetts Amherst'den aldı. Roosevelt University in Chicago (2006-2011)'da ders verdi, the Central Bank of Venezuela (2009)'ya araştırma için davet edildi ve the Political Economy Research Institute in Amherst (2017) ve University Paris 13 (2018)'te misafir öğretim üyeliği yaptı. Ayrıca, Boğaziçi Üniversitesi, City University of New York, University of Seoul ve the University of Missouri – Kansas City'de ders verdi. Araştırma alanları finansallaşma, finansal ve ekonomik krizler ve alternatif iktisat politikaları üzerine yoğunlaşmaktadır.

Bir cevap yazın