Rousseau-Smith- Walras – Nordhaus: İktisadın, Zenginliğin Bilimi Olma İhtirasının Anatomisi – Metin SarfatiMetin Sarfati


1615’te Montchréstien, yapıtına ekonomi politik ismini verecektir. Modern zamanlara damgasını vuracak olan bu bilim tarih sahnesindeki yerini ilk olarak böylece almış olacaktır. Bir insan ve toplum bilimi olarak ekonomi politik yeni bir çağın belirlenmesinde büyük bir yer edinecek ve bu konuda birçok filozofu da öncelemiş olacaktır. Yine de 18. yüzyılın ilk yarısında Quesnay’i ve fizyokratları beklemek gerekecektir yeni bilimin olgunlaşması için. Onlarla birlikte, yeryüzünün sorunlarına mucizeli çözümler kutsal kitaptan ve onun bildik peygamberlerinden çok, kendisini” ekonomist” olarak adlandıracaklardan beklenmeye başlanacaktır. Yeryüzünün binlerce yıllık sakinlerinin umudu O’dur artık. Kızıldeniz’i sihirli değneği ile ikiye ayırıp yol açacak olan da yoksulluğu bitirecek olan da aynı kişidir. İnsanı, umudun mavi boyalı renklerine artık ismine “ekonomist” denilen kişi taşıyacaktır kısaca. Tanrıya yeryüzündeki görevlerinden el çektirildiği bu dönemde cennetin zenginliklerini bekleyecek zamanı yoktur artık insanın. Modern zamanlar ona her şeye hakkı olduğunu öğretmemiş midir? O da hemen ve şimdi isteyecektir yer yüzünün tüm nimetlerini.

Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 104
Sayfa Aralığı: 59 - 65

Bu makalenin tamamını okumak için satın almalısınız.

İstanbul’da doğdu. Toplumsal sorunlara ilk ilgisi okuduğu Galatasaray Lisesi’nde oluştu. İstanbul Üniversitesi “İktisat Fakültesi’nde” Yüksek Lisansını tamamladıktan sonra akademik yaşamına ara verdi. Daha sonra yine İstanbul Üniversitesi “İktisat Fakültesi’nde” Doktorasını tamamladı. Doçentlik ünvanını Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Fransızca Kamu Yönetimi bölümünde “İktisadi Düşünce Tarihi” alanında aldı. Aynı bölüme Profesör olarak atandı. Görev süresi boyunca Fransa’nın çeşitli Üniversitelerinde -burslu, burssuz- olarak bulundu, “davetli öğretim üyesi”, “professeur invité” olarak ders verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.