Adam Smith’ten Günümüze Ekonomik İnsan – Devrim Dumludağ


Tercihleri isteklerin üzerine çıkararak, yirminci yüzyıl iktisatçıları, ekonomik insanın rasyonel tercih yaptığı ölçüde her türlü motivasyona sahip olabileceğini söyledi ve böylelikle psikolojiyi büyük ölçüde dışarıda bıraktılar.

Giriş

Yirminci yüzyılın ilk yarısına kadar iktisat daha çok bir sosyal bilimdi ve diğer disiplinlerle karşılıklı etkileşim içindeydi. Yirminci yüzyılın ortalarına doğru iktisat bilimi diğer disiplinlerle arasındaki köprüleri atmış ve daha teknik bir disiplin olma yönünde önemli adımlar kaydetmiştir. 1940’larda etkisi giderek artan matematiksel devrimle birlikle ekonomik aktörler daha fazla optimizasyona odaklanmaya başlamıştır. Bu dönemde geliştirilen modeller ekonomik aktörlerin rasyonel olduğu bir hale bürünmüş ve modeller arasında en iyi rasyonel olan aktörün yer aldığı model daha fazla ilgi görür olmuştur.

Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 142
Sayfa Aralığı: 39-45

Bu makalenin tamamını okumak için satın almalısınız.

Devrim Dumludağ, Marmara Üniversitesi İktisat Bölümünden mezun olduktan sonra, yüksek lisans ve doktora eğitimini Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamladı.Yazdığı doktora tezi Osmanlı Bankası Müzesinin düzenlediği Bankacılık ve Finans Tarihi Araştırma Yarışması’nda mansiyon ödülü aldı. 2008 yılında Hollanda’da University of Groningen’de ekonomi bölümünde post-doc, 2009 yılında Rotterdam Erasmus Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak bulunan Devrim Dumludağ 2012-2014 yılları arasında Maastricht Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı. Devrim Dumludağ halen Maastricht Üniversitesi ve Rotterdam Erasmus Üniversiteleri ile işbirliği halinde tüketim, mutlak gelir, nispi gelir ve yaşam memnuniyeti konularında projeler yürütmektedir. Ulusal ve uluslararası literatürde mutluluk, doğrudan yabancı yatırımlar ve kurumlar üzerine çeşitli makaleleri yayınlanan Devrim Dumludağ, halen Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde görev yapmaktadır.

Bir cevap yazın