Gerçekçi İktisat: Algoritmik Matematik ve Klinik İktisat – Ercan Eren


Adam Smith’te klasik fizik anlayışı temel olmakla birlikte,“görülmez el” anlayışının bugün denge kavramından ziyade “kendiliğinden organizasyon”, “kendiliğinden düzen” anlamında, yani evrim kavramının içinde düşünülebileceğine işaret etmek gerekir.

Giriş

İktisat biliminin nasıl bir bilim olduğu ve iktisatçılığın hangi meslek sahibine benzediği konusunda, son zamanlarda hızla artan bir yazın yoğunluğu dikkati çekmektedir. Bunlardan ilki iktisadın ahlak biliminin (ahlak iktisadı) bir parçası olduğu gerçeği üzerine yapılan yorumlardır. 20.yüzyılın başlarına, kısmen 1940’lı yıllara kadar süregelen ahlak bilimi vurgusu sonraki dönemde neredeyse unutulmuştu. Ahlak iktisadı kavramının yeniden hatırlanması 2008 sonrasına denk geldi.

Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 128
Sayfa Aralığı: 84-104

Bu makalenin tamamını okumak için satın almalısınız.

Ercan Eren 1957 yılında Denizli'de doğdu. 1978 yılında istanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Aynı fakültede yüksek lisans ve doktora yaptı. 1980-1993 yılları arasında Uludağ Üniversitesi'nde araştırma görevlisi, yardımcı doçent ve doçent olarak çalıştı. 1994 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne profesör olarak atandı. Evli ve bir çocuk babasıdır. Ercan Eren, İktisatta Yöntem, Piyasa-Özgürlük ve Eşitlik, Makro İktisat, Mikro İktisat ve Türkiye'de 1998-1999 Krizinde Yönetici Davranışları (ortak çalışma) adlarında yayınlanmış beş kitaba sahiptir. Ercan Eren'in iktisatta yöntem, iktisat eğilimi, iktisadi düşünce tarih, piyasa ve etkinlik sorunları, geçiş ekonomileri, makro iktisat, siyaset ekonomisi alanlarında yoğunlaşan yüzden fazla makalesi yayınlanmıştır.

Bir cevap yazın