Sosyal Bilimciler Konuşuyor – Ergun Türkcan


Editörümüz Ömer Faruk Çolak’ın Sosyal Bilimciler Konuşuyor köşesinde bu ayki konuğu Prof. Dr. Ergun Türkcan. Bilim ve teknoloji politikaları üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Türkcan, aynı zamanda dergimizin Danışma Kurulu üyesidir.

Ömer Faruk Çolak: İktisat ve Toplum Dergisi’nin değerli okurları, bu ayki Sosyal Bilimciler Konuşuyor köşemizin konuğu Prof. Dr. Ergun Türkcan. Ergun Hoca birçok akademisyenin yetişmesine emek vermiş birisi; benim açımdan da hocamızın ayrı bir önemi var çünkü lisans 2. sınıfta makroekonomi hocamdı. O’nun rahlesinden geçenlerden birisiyim. Genç kuşakların Ergun Türkcan hocayı tanımaları önemli.

Şöyle bir soruyla başlayayım; iktisada ve iktisat tarihine nasıl bulaştınız? Eğitim süreciniz nasıl geçti?

Ergun Türkcan: Kısaca anlatayım. Ankara’da Kurtuluş Lisesi’nden mezun oldum. Daha önce Balıkesir Lisesi’ndeydim; babam tayin olunca Ankara’ya geldik. Kurtuluş Lisesi’nin ikinci yıl mezunuyum. O yıl Mülkiye’ye 10-11 kişi girdik. Mesela Hıncal Uluç’la aynı dönemdeniz. Biz çok mutlu bir kuşağız çünkü hangi üniversiteye girilecek, hangi imtihana girilecek, öyle bir sorun bilmiyoruz. Liseden mezun olduktan sonra, ben gidip Hukuk Fakültesi’ne kaydımı yaptırdım, orası serbestti. İstanbul’a gitmeyi düşünüyordum, dedem oradaydı.

Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 138
Sayfa Aralığı: 75-81

Bu makalenin tamamını okumak için satın almalısınız.

1940'ta Muğla'da doğdu. İlk ve orta öğreniminden sonra, 1962'de, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu; askerlik hizmetinden sonra yeni kurulan TÜBİTAK'ta Türkiye'nin ilk Bilim Politikası Ünitesi'ne atandı. Bu alandaki ilk profesyonel araştırıcı olan Türkcan, doktorasını İngiltere'de Sussex Üniversitesi, SPRU'da (Science Policy Research Unit) OECD Fellow olarak hazırladı ve 1972'de Ankara Üniversitesi'nden iktisat doktorasını aldı. 1974'te TÜBİTAK'tan ayrılan Ergun Türkcan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda, Ankara Belediyesi'nde çalıştı. Hacettepe Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı ve 1979'da doçent oldu. 1978-1979'da Devlet Planlama Teşkilatı'nda, İktisadi Planlama Dairesi Müşaviri sıfatıyla Dördüncü Plan çalışmalarına katıldı. 1982'de üniversiteden ayrıldı ve çeşitli şirketlerde çalıştıktan sonra 1988'de yeniden üniversiteye döndü. Önce Gazi Üniversitesi'nde, sonra Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde profesör olan Türkcan, 2007'de emekliye ayrıldı. Yazar, 1993'ten 2003'e kadar, kısmi zamanlı, TÜBİTAK Başkanı Bilim Politikası Danışmanı olarak çalıştı; bu arada 2000-2002 arasında kurumun Bilim ve Teknoloji Politikaları Daire Başkanlığı'na vekalet etti. ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Science and Technology Policy Studies (STPS) lisans-üstü programında yer alan Bilim ve Teknoloji Tarihi derslerini veren Türkcan'ın bu alanda birçok makale ve tebliğine ek olarak Teknolojinin Ekonomik Politiği başlıklı başka bir kitabı daha vardır.

Bir cevap yazın