Sosyal Bilimciler Konuşuyor – Erinç Yeldan


Editörümüz Ömer Faruk Çolak’ın Sosyal Bilimciler Konuşuyor köşesinde bu ayki konuğu, Kadir Has Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Erinç Yeldan. Dergimizin kurucu üyelerinden ve Mutatis Mutandis köşesinin sahibi olan Prof. Dr. Yeldan, iktisadi büyümeden iklim değişimine birçok konuda uzmanlığa sahip olan değerli bir akademisyen.

Ömer Faruk Çolak: İktisat ve Toplum Dergisi’nin değerli okurları, “Sosyal Bilimciler Konuşuyor” köşemizin bu ayki konuğu sevgili Erinç Yeldan. Erinç Yeldan İTD’nin Danışma Kurulu üyesi ve derginin kurucularından. Sizlerin karşısında olduğum için arada bir resmi ifadeler kullanacağım ancak Erinç bizim dostumuz, arkadaşımız ve de derginin temel taşlarından birisi. Erinç Hoca’nın bir özelliği var; hem akademisyen, hem çeşitli sivil toplum kurumlarına raporlar hazırlıyor hem de uzun yıllar Cumhuriyet Gazetesi’nde yazarlık yaptı.

Erinç Hocam nasıl bir eğitimden geçip başladınız akademik hayata ve de bu kadar çok karpuzu tutmak için bu kol gücünü, bu emeği, bu dinamizmi nereden buluyorsunuz?

Erinç Yeldan: Her şeyden önce hem çok teşekkürler hem de Türk usulü estağfurullah diyerek başlayacağım sözlerime Ömer Hoca. Benim gençlik yıllarım Kadıköy Anadolu Lisesi’nde yatılı olarak geçti. Öyle zannediyorum ki o günlerin disiplini, arkadaşlığı, dostluğu bizim için de çok önemli oldu. Sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde ekonomi okudum. 1982’de de Minnesota Üniversitesi’ne doktora yapmaya gittim. Malum o yıllar, Türkiye ekonomisinin, Türkiye siyasi yaşamının çok şiddetli krizler içinde olduğu yıllar. 1980 dönüşümünü bu söyleşimizde belki de birkaç defa vurgulayacağız; Türkiye için çok önemli bir dönüşüm ama sadece Türkiye için değil, küresel kapitalizmin tarihi içinde de çok önemli bir dönüşüm noktası. Ben öncesiyle sonrasıyla o dönüşüm noktasını yaşamanın heyecanını hala içimde taşıyorum. 1980 Darbesi ve 24 Ocak Kararları olduğu vakit Boğaziçi Üniversitesi’nde üçüncü sınıf öğrencisiydim. Yanı başımızda ekonominin böyle yepyeni bir dönüşüm içerisinde kabuk değiştiriyor olması, birebir bunu yaşmak çok heyecan vericiydi. Minnesota Üniversitesi’nden sonra 1988’de Bilkent Üniversitesi’ne geldim. Bilkent Üniversitesi’nin ekonomi bölümünün bugünkü dostlarımızla beraber ilk kurucuları arasındayım. Şimdi bu kadar çok çabayı bir araya nasıl getirebildik hep dostlar sayesinde.

Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 132
Sayfa Aralığı: 56-67

Bu makalenin tamamını okumak için satın almalısınız.

Alp Erinç Yeldan, 1960 yılında İzmit’te doğdu. Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. İktisat Doktorası derecesini 1988 yılında Minnesota Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra Bilkent Üniversitesi’ne katıldı. Aynı Üniversite’de 1990’da Doçent; 1998’de Profesör unvanını aldı. Profesör Yeldan halen Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümünde görev yapmakta ve uluslararası ekonomi, kalkınma ekonomisi ve makroekonomik modeller üzerine çalışmaktadır. Merkezi, Yeni Delhi’de olan Uluslararası Kalkınma İktisatçıları Birliği (IDEAs) kurucu-direktörlerinden olan Profesör Yeldan, Bilim Akademisi ile Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Uluslararası Kaynaklar Paneli (IRP) seçilmiş üyesidir.

Bir cevap yazın