Yuvarlak Masa: Kutsal Üçlü: Enflasyon, Faiz, Döviz Kuru – Ömer Faruk Çolak, Selva Demiralp, Serdar Sayan


Uzun bir aradan sonra, Yuvarlak Masa Toplantıları’na yeni bir formatla dönüyoruz. Editörümüz Ömer Faruk Çolak ve dergimizin kurucularından, Yayın Kurulu üyemiz Serdar Sayan’ın bu ayki konuğu Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selva Demiralp.

Ömer Faruk Çolak: İktisat ve Toplum Dergisi’nin değerli okurları, tartışmaya başlamadan önce, Kasım ayından itibaren Yuvarlak Masa Toplantıları’nın düzenli hale geleceği bilgisini vermek istiyorum. Serdar Hoca ile birlikte her ay, alanında uzman bir konukla güncel ekonomi üzerine konuşacağız.

Güncel deyince, bu aralar Türkiye’nin güncel ekonomik sorunları nedir desek yanıtlar arasında en sık duyacağımız kavramlar faiz, döviz kuru ve enflasyon. Bu yüzden, bu sayı için sohbetimizi alanın uzman ismi Selva Demiralp’le yapmak istedik. Kendilerine, bizi kırmayıp katıldığı için çok teşekkür ediyoruz.

Tartışmaya başlamadan önce de kendisini biraz tanıtması için sözü Selva Hoca’ya bırakıyoruz.

Selva Demiralp: Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesiyim. Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi alanında lisans derecemi aldıktan sonra doktora yapmaya University of California, Davis’e gittim. 1995-2000 yılları arasında oradan yüksek lisans ve doktora derecelerimi aldım. 2000 yılında Washington DC’de Fed sisteminin karargâhı denilen Board of Governors’a girdim. Beş sene Fed’te çalıştım. O dönemde Fed’in içinde üç ana birim vardı: Para politikası, araştırma ve uluslararası finans. 2008 Krizi sonrasında bu birimlere finansal istikrar bölümü de eklendi. Ben Fed’in Amerikan para politikasıyla ilgilendiği bölümde çalıştım. Günlük açık piyasa işlemleri, parasal büyüklükler ve Fed bilançosunun takibi gibi konular, çalıştığım birimin sorumluluğundaydı. Benim için çok öğretici bir tecrübe oldu. Hem günlük açık piyasa işlemlerinin perde arkasını öğrenmem açısından hem de pek çok ilginç araştırma fikri geliştirmem açısından eşsiz bir tecrübeydi. Beş senenin sonunda da 2005 yılında Koç Üniversitesi’ne geldim. Yaklaşık on altı senedir de Koç Üniversitesi’ndeyim.

Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 133
Sayfa Aralığı: 39-58

Bu makalenin tamamını okumak için satın almalısınız.

1962 yılında Elazığ’da doğdu. 1977 yılında Sivas Lisesi’nden mezun oldu. 1981 yılında Ankara İ.T.İ.A’dan lisans, 1992 yılında Gazi Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı. 2003 yılında Profesör oldu. Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Dekanlık (2003-2005), Gazi Üniversitesi’nde Genel Sekreterlik (2006-2008) yaptı. 2009 yılında üniversiteden ayrıldı. Özel sektörde danışmanlık yapmaya başladı. 2006 yılında TİSK Akademi Dergisi’nin kurucu editörü oldu, derginin 2017 yılında kapanmasına kadar editörlüğünü yaptı. 2010 yılında İktisat ve Toplum, 2018 yılında EfilJournal dergilerini çıkarmaya başladı ve halen her iki derginin editörlüğünü yapıyor. Dünya Gazetesi’nde 2009 yılından bu yana her hafta düzenli yazıyor. Halen Hacettepe Üniversitesi ve TOBB - Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans dersi veriyor. Başlıca çalışma alanları, para teorisi ve politikası, finansal piyasalar ile işgücü piyasalarıdır. Son yayınlanan kitabı “Ekonomide Masallar Gerçekler”.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü olan Prof. Dr. Serdar Sayan, Türk işgücü piyasasındaki gelişmeleri yakından izleyen Araştırma Merkezi SPM’nin de Direktörüdür. Lisans derecesini ODTÜ Ekonomi’den; lisansüstü derecelerini Ohio State Üniversitesi’nden alan Sayan, geçmişte Bilkent ve Ohio State Üniversitelerinde öğretim üyesi; IMF’de Misafir Araştırmacı; Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nda (TEPAV) Danışman olarak çalışmıştır. İşgücü iktisadı, demografi ve uluslararası iktisat yazınlarına katkıda bulunmuş üretken bir araştırmacı ve fikir yazıları, popüler iktisat makaleleri, konuk olduğu programlar ve verdiği röportajlarla ulusal ve uluslararası medya görünürlüğü ile tanınan bir akademisyendir. Çeşitli araştırma, öğretim ve hizmet ödüllerine ve ABD’deki fakültesinin Uluslararası Mezun ödülüne layık bulunmuştur. Uluslararası araştırma ağı ERF’nin şeref üyesi olan Serdar Sayan, 2010-2012 arası ABD merkezli uluslararası meslek birliği Ortadoğu Ekonomi Kurumu’nun başkanlığını üstlenmiş; Türkiye Ekonomi Kurumu’nun da Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunmuştur.

Bir cevap yazın