Yuvarlak Masa: Piyasa Müdahaleleri ve Rekabet – Ömer Faruk Çolak, Timur Han Gür, Serdar Sayan


Editörümüz Ömer Faruk Çolak ve Yayın Kurulu üyemiz Serdar Sayan’ın Yuvarlak Masa Toplantıları’nda bu ayki konuğu Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Timur Han Gür.

Ömer Faruk Çolak: İktisat ve Toplum Dergisi’nin değerli okurları, Yuvarlak Masa’nın bu ayki konuğu Timur Han Gür. Öncelikle, hoş geldin Timur.

Dünya ekonomisi 2000’li yıllarda nasıl tanımlanır diye düşünsek, herhalde kriz yılları olarak tanımlayabiliriz. Çünkü 2008, krizle başladı; tam bitti, rahatlıyoruz derken pandemi geldi; pandemiyi de atlatıyoruz derken, bu defa da Rusya- Ukrayna Savaşı nedeniyle emtia fiyatlarında hızlı yükselişler yaşandı; ekonomik büyümede geriye doğru dönüşler başladı. Hatta artık yavaş yavaş stagflasyon konuşuluyor dünya ekonomisinde. İlginç olan nokta ise henüz dünya ekonomisi istikrara kavuşamadan, enflasyon korkusunun yarattığı faiz oranlarındaki baskı sonuç verdi ve ABD Merkez Bankası FED, geçtiğimiz günlerde politika faiz oranını çeyrek baz puan artırdı. Diğer ülkelerde de benzer eğilimler güçleniyor. Dolayısıyla biz bu emtia fiyatlarındaki, faiz oranındaki yükselişin önümüzdeki dönemlerde dünya ve Türkiye ekonomisinde nasıl etki yaratacağını konuşmak istedik.

Uzun girişimden sonra topu Serdar’a atayım.

Serdar Sayan: 2008 sonrası dönemi biz de, bizden sonraki kuşaklar da tarih kitaplarında kâbus yılları olarak anlatacaklar. Bugün bir arkadaşla konuşuyordum; Türkiye ekonomi politikası feci sonuçlar doğuruyor diye şikâyet ediyorduk ama “beterin beteri varmış, Ukraynalı da olabilirdik” dedim. Bütün bunların üstüne savaş ve işgalle de karşılaşabilirdik; en kötüsünü gördüğümüzü düşündüğümüz her şeyin arkasından daha da kötüsünü görüyoruz. İyimser olmanın güçleştiği bir dönem. Fakat bir şekilde de her şeyin sonu geliyor, tarih durmuyor. Ömrümüz vefa ederse, önümüzdeki dönemde bu krizlerin aşıldığı dönemleri de yaşayacağız.

Ben senin girişine bir ek yapmak istemiyorum zaten neler konuşacağımızı toparladın. Fakat Timur’a sözü bırakmadan önce, kendini tanıtmasını rica ediyorum. Bizler konuşmacılarımızı gayet yakından tanıyoruz; eski dostlarımız onlar ama okuyucularımızın da tanıması açısından kısaca kendilerini tanıtarak başlamalarında fayda var deyip sözü Timur’a bırakıyorum.

Timur Han Gür: Merhabalar, öncelikle çok teşekkür ediyorum. Efil Yayınevi Türkiye’de ekonomi yayıncılığının merkezi olmuş durumda. Hem editörü değerli arkadaşımız, dostumuz Ömer Faruk Hoca’ya hem de eşi Fethiye Hanım’a çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok zorlu bir süreci başarıyla atlatıyorlar, inanılmaz işler yapıyorlar. Ayrıca bu davet için de teşekkür ederim.

Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 138
Sayfa Aralığı: 32-47

Bu makalenin tamamını okumak için satın almalısınız.

1962 yılında Elazığ’da doğdu. 1977 yılında Sivas Lisesi’nden mezun oldu. 1981 yılında Ankara İ.T.İ.A’dan lisans, 1992 yılında Gazi Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı. 2003 yılında Profesör oldu. Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Dekanlık (2003-2005), Gazi Üniversitesi’nde Genel Sekreterlik (2006-2008) yaptı. 2009 yılında üniversiteden ayrıldı. Özel sektörde danışmanlık yapmaya başladı. 2006 yılında TİSK Akademi Dergisi’nin kurucu editörü oldu, derginin 2017 yılında kapanmasına kadar editörlüğünü yaptı. 2010 yılında İktisat ve Toplum, 2018 yılında EfilJournal dergilerini çıkarmaya başladı ve halen her iki derginin editörlüğünü yapıyor. Dünya Gazetesi’nde 2009 yılından bu yana her hafta düzenli yazıyor. Halen Hacettepe Üniversitesi ve TOBB - Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans dersi veriyor. Başlıca çalışma alanları, para teorisi ve politikası, finansal piyasalar ile işgücü piyasalarıdır. Son yayınlanan kitabı “Ekonomide Masallar Gerçekler”.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü olan Prof. Dr. Serdar Sayan, Türk işgücü piyasasındaki gelişmeleri yakından izleyen Araştırma Merkezi SPM’nin de Direktörüdür. Lisans derecesini ODTÜ Ekonomi’den; lisansüstü derecelerini Ohio State Üniversitesi’nden alan Sayan, geçmişte Bilkent ve Ohio State Üniversitelerinde öğretim üyesi; IMF’de Misafir Araştırmacı; Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nda (TEPAV) Danışman olarak çalışmıştır. İşgücü iktisadı, demografi ve uluslararası iktisat yazınlarına katkıda bulunmuş üretken bir araştırmacı ve fikir yazıları, popüler iktisat makaleleri, konuk olduğu programlar ve verdiği röportajlarla ulusal ve uluslararası medya görünürlüğü ile tanınan bir akademisyendir. Çeşitli araştırma, öğretim ve hizmet ödüllerine ve ABD’deki fakültesinin Uluslararası Mezun ödülüne layık bulunmuştur. Uluslararası araştırma ağı ERF’nin şeref üyesi olan Serdar Sayan, 2010-2012 arası ABD merkezli uluslararası meslek birliği Ortadoğu Ekonomi Kurumu’nun başkanlığını üstlenmiş; Türkiye Ekonomi Kurumu’nun da Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunmuştur.

Bir cevap yazın