Yuvarlak Masa: Türkiye’de ve Dünyada Enflasyon – Ömer Faruk Çolak, Gülçin Özkan, Serdar Sayan


Editörümüz Ömer Faruk Çolak ve Yayın Kurulu üyemiz Serdar Sayan’ın Yuvarlak Masa Toplantıları’nda bu ayki konuğu Gülçin Özkan.

Ömer Faruk Çolak: İktisat ve Toplum Dergisi’nin değerli okurları, yeni bir Yuvarlak Masa’yla beraberiz. Bildiğiniz üzere bu programı Serdar Sayan’la birlikte bir yıldır götürüyoruz; geçen ay ara verdik. Artık tatil bitti ve mesaiye başladık. Yeni sezonun ilk programını Gülçin Özkan Hoca’yla yapıyoruz. Her zaman olduğu gibi yine ekonomiyi konuşacağız.

Gülçin Hocam, hoş geldiniz. Bizimle beraber olmayı kabul ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Sağ olasınız.

Gülçin Özkan: Davetiniz için ben teşekkür ederim, Ömer Faruk Hoca.

Ömer Faruk Çolak: Sevgili Serdar’a da hoş geldin diyorum. Gülçin Hocam, öncelikle okurlarımız için kendinizi tanıtmanızı rica edeceğiz. Nasıl bir eğitim sürecinden geçtiniz?

Gülçin Özkan: Lise ikinci sınıfın sonuna kadar ilk ve orta öğretim eğitimimi Erzincan’ın Kemah ilçesinde tamamladım. Lise son sınıfta İstanbul’a taşındı ailem, ben de Kandilli Kız Lisesi’nde lise son sınıfı bitirip oradan ODTÜ Ekonomi’ye girdim. ODTÜ Ekonomi’yi hayatımın dönüm noktası olarak görüyorum. Çünkü hem orada eğlendiğim, öğrendiğim çok iyi bir beş yıl geçirdim hem de çok doğru bir dalı seçtiğimi hep hissederek okudum. Aslında okuduğum dönem Türkiye’de enflasyonun çok yüksek olduğu bir dönemdi. Gazetelere baktığınızda hep enflasyonun konuşulduğunu, gündemin birinci maddesi olduğunu görüyordunuz. Ekonomi okumaktan başka çare olmadığını hissettim ben o zaman. Hâlâ öyle hissediyorum ve bu çok ilginç çünkü aynı noktaya dönmüş durumdayız şu anda.

Sayı: İktisat ve Toplum Dergisi 143
Sayfa Aralığı: 29-42

Bu makalenin tamamını okumak için satın almalısınız.

1962 yılında Elazığ’da doğdu. 1977 yılında Sivas Lisesi’nden mezun oldu. 1981 yılında Ankara İ.T.İ.A’dan lisans, 1992 yılında Gazi Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı. 2003 yılında Profesör oldu. Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Dekanlık (2003-2005), Gazi Üniversitesi’nde Genel Sekreterlik (2006-2008) yaptı. 2009 yılında üniversiteden ayrıldı. Özel sektörde danışmanlık yapmaya başladı. 2006 yılında TİSK Akademi Dergisi’nin kurucu editörü oldu, derginin 2017 yılında kapanmasına kadar editörlüğünü yaptı. 2010 yılında İktisat ve Toplum, 2018 yılında EfilJournal dergilerini çıkarmaya başladı ve halen her iki derginin editörlüğünü yapıyor. Dünya Gazetesi’nde 2009 yılından bu yana her hafta düzenli yazıyor. Halen Hacettepe Üniversitesi ve TOBB - Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans dersi veriyor. Başlıca çalışma alanları, para teorisi ve politikası, finansal piyasalar ile işgücü piyasalarıdır. Son yayınlanan kitabı “Ekonomide Masallar Gerçekler”.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü olan Prof. Dr. Serdar Sayan, Türk işgücü piyasasındaki gelişmeleri yakından izleyen Araştırma Merkezi SPM’nin de Direktörüdür. Lisans derecesini ODTÜ Ekonomi’den; lisansüstü derecelerini Ohio State Üniversitesi’nden alan Sayan, geçmişte Bilkent ve Ohio State Üniversitelerinde öğretim üyesi; IMF’de Misafir Araştırmacı; Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nda (TEPAV) Danışman olarak çalışmıştır. İşgücü iktisadı, demografi ve uluslararası iktisat yazınlarına katkıda bulunmuş üretken bir araştırmacı ve fikir yazıları, popüler iktisat makaleleri, konuk olduğu programlar ve verdiği röportajlarla ulusal ve uluslararası medya görünürlüğü ile tanınan bir akademisyendir. Çeşitli araştırma, öğretim ve hizmet ödüllerine ve ABD’deki fakültesinin Uluslararası Mezun ödülüne layık bulunmuştur. Uluslararası araştırma ağı ERF’nin şeref üyesi olan Serdar Sayan, 2010-2012 arası ABD merkezli uluslararası meslek birliği Ortadoğu Ekonomi Kurumu’nun başkanlığını üstlenmiş; Türkiye Ekonomi Kurumu’nun da Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunmuştur.

Bir cevap yazın